Odchudzające działanie lodów tłumaczone jest tym, że organizm musi zużytkować więcej energii do ogrzania ich do temperatury pokojowej niż zostaje dostarczone wraz z lodami. Niestety nie jest to prawda. Faktycznie, podniesienie temperatury lodów wymaga nieco energii, ale zdecydowanie mniej niż znajduje się w nawet niewielkiej gałce lodów.
- Kwaśne lody sorbetowe to gwarancja niewielkiej ilości kalorii
Kalorie w lodach podchodzą w głównej mierze z tłuszczów. A zatem faktycznie: lody sorbetowe, które tłuszczu nie zawierają, albo zawierają w bardzo ograniczonej ilości, są mniej kaloryczne. Jeśli jednak spojrzymy na sam cukier (węglowodany proste), to w lodach sorbetowych często jest ich więcej niż w tych mlecznych, szczególnie w wariantach kwaśnych, w których smak kwaśny równoważy się słodkim. Dlatego sorbety, choć mniej kaloryczne, mogą szybciej podnosić poziom cukru we krwi.
- Lody czekoladowe są bardziej kaloryczne od waniliowych
Niekoniecznie. Lody czekoladowe to w głównej mierze smak czekoladowy, który uzyskuje się często bez udziału samej czekolady. A smak czekoladowy jest mniej słodki od waniliowego – żeby go uzyskać potrzeba mniejszej ilości cukru.
- Lody nie powinny być konsumowane przez osoby będące na diecie
Wiele zależy od tego, o jakiej diecie mówimy. Wydaje się jednak, że lody w odpowiednich ilościach mogą być spożywane zarówno przez osoby będące na diecie niskokalorycznej, jak i na dietach eliminacyjnych. Na rynku znaleźć obecnie można lody bez laktozy, bez glutenu oraz bez tłuszczu.
- Lody powinny być jedzone jedynie przy wysokich temperaturach
Wręcz przeciwnie. Jeśli spożywamy lody w czasie upałów łatwo możemy nabawić się bólu gardła. Wynika to z dużych różnic temperatur pomiędzy temperaturą powietrza a lodami. Lody to paradoksalnie dobre rozwiązanie w czasie choroby, ponieważ zimno łagodzi ból gardła i zmniejsza obrzęk.